Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Είδαμε και σχολιάσαμε το “Insenso” του Δημήτρη Δημητριάδη stellasview

Είδαμε και σχολιάσαμε το “Insenso” του Δημήτρη Δημητριάδη stellasview

Την Κυριακή 02 Οκτωβρίου βρεθήκαμε στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών όπου παρακολουθήσαμε την παράσταση Insenso του Δημήτρη Δημητριάδη, σε σκηνοθεσία Πέτρου Σεβαστίκογλου και ερμηνεία της Αλεξάνδρας Καζάζου.
Το Insenso” εμπνεύστηκε από τη νουβέλα του Καμίλο Μπόιτο «Senso», γραμμένη στα μέσα του 19ου αιώνα όπου αργότερα στα μέσα του 20ου γίνεται ταινία με τίτλο “Senso”  του Λουκίνο Βισκόντι .Πρόκειται για μια πολωνική παραγωγή του Ινστιτούτου Γκροτόφσκι και της Avant Art, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2016 στο Βρότσλαβ της Πολωνίας.
Η κόμισσα της Βενετίας, Λίβια Σερπιέρι, ερωτεύεται παράφορα τον εχθρό, αυστριακό αξιωματικό Φραντς Μάλλερ. Η προδοσία του , πληρώνεται με την προδοσία της . Η Λίβια τον καταδίδει για λιποταξία, ο Φραντς συλλαμβάνεται και εκτελείται. Η γυναίκα χάνεται στους δρόμους της Βερόνας,  φωνάζοντας, σπαρακτικά, το όνομά του. Με ένα απλό αλλά και λαμπρό μαύρο μακρύ φόρεμά χωρίς κοσμήματα που θυμίζει πρωταγωνίστρια της όπερας, όταν ορχήστρα και κοινό έχουν φύγει, γίνεται πολιτισμικό σύμβολο. Μια όπερα χωρίς μουσική όπου ο λόγος και το ανθρώπινο σώμα αποτελούν τα μοναδικά όργανα. 
 
Η πρωταγωνίστρια Αλεξάνδρα Καζάζου, με την ευκινησία της και τις σύγχρονες τεχνικές σωματικής έκφρασης  μας μετέφερε με εξαιρετικό τρόπο την μέθοδο Γκροτόφσκι . Ολόκληρο το σώμα της μας μιλούσε, οι ανάσες της, η απελπισία στα μάτια της ακόμα και οι κινήσεις των δακτύλων της, παρουσίαζαν τον σπαραγμό της προδομένης γυναίκας, μας καθήλωσε. Το πάθος ξεχείλιζε και ο έρωτας ξεπερνούσε τα ανθρώπινα όρια.

Το σκηνικό στην αρχή φαντάζει απλό και λιτό, σκοτεινό, με μία μαύρη καρέκλα στο κέντρο με τη Λιβία να μιλάει μαζί της, να παίζει και να ερωτοτροπεί και λίγο αργότερα,η ανατροπή, σιγά σιγά το σκηνικό καταρρέει και χάνεται μέσα στο υγρό στοιχείο. Οι τεχνικές μέθοδοι της σκηνογραφίας προσέφεραν στους θεατές μια έκπληξη που κανείς δεν ήταν προετοιμασμένος γι αυτήν .

Θαυμάσια σκηνοθετημένη παράσταση και εξαιρετική ερμηνεία.

Κείμενο: Στέλλα Πέρπερα 


Μετά την παράσταση η Αλεξάνδρα Καζάζου μας παραχώρησε συνέντευξη

Στο τέλος οι συντελεστές της παράστασης: Πέτρος Σεβαστίκογλου, Δημήτρης Δημητριάδης και Αλεξάνδρα Καζάζου μίλησαν και απάντησαν σε ερωτήματα του κοινού 
Παρακολουθήστε τη συζήτηση της παράστασης εδώ:
Μέρος 1ο 
Μέρος 2ο
Μέρος 3ο
video: Στέλλα Πέρπερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου